Sunday, September 8, 2013

Ανοικτό Σμήνος NGC 457 - ΕΤ ο Eξωγήινος :-)

Στον αστερισμό της Κασσιόπης (ή Κασσώπης) συναντάμε το ανοικτό σμήνος NGC 457 το επονομαζόμενο ΕΤ ο εξωγήινος  ή σμήνος της Κουκουβάγιας. 

Παρατηρώντας τα αστέρια του σμήνους μπορούμε να φανταστούμε τον ΕΤ τον εξωγήινο  να μας κοιτάζει από το διάστημα (ή το ρομποτάκι Johnny Νο 5 από  την ταινία Short Circuit).

http://www.robgendlerastropics.com/NGC457.html


 





Το ανοικτό σμήνος NGC 457 βρίσκεται στον αστερισμό της Κασσιόπης  και είναι από τα πιο όμορφα και φωτεινά αντικείμενα στον νυκτερινό ουρανό.  Μαζί με το διπλό σμήνος του Περσέα είναι ιδανικά για βραδιές κοινού.


 
Όταν κοιτάζουμε προς την Κασσιόπη κοιτάζουμε προς το εξωτερικό του γαλαξία μας μακριά από το γαλαξιακό κέντρο. Ο Ήλιος βρίσκεται στο εσωτερικό του δικού μας σπειροειδή βραχίονα, έτσι όταν κοιτάμε μακριά από το κέντρο παρατηρούμε τον δικό μας και τους μακρύτερους εξωτερικούς βραχίονες του γαλαξία.

Τα πέντε κύρια αστέρια του αστερισμού της Κασσώπης βρίσκονται στη γειτονιά μας απέχοντας 50 με 450 έτη φωτός. Αντίθετα τα αστέρια του ανοικτού σμήνους NGC457 βρίσκονται στον βραχίονα του Περσέα απέχοντας περί τα 9.000 έτη φωτός. Όλα πλην του φωτεινότερου αστεριού του φ της Κασσιόπης το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε εμάς και το ανοικτό σμήνος, σε απόσταση 2.300 έτη φωτός. 

Σε μεγάλες περιοχές των γειτονικών αστερισμών του Περσέα και του Κηφέα η οπτική μας προς τις εξωτερικές περιοχές του γαλαξία μπλοκάρεται από κοντινά διαστρικά νέφη σκόνης (500 με 3.000 έτη φωτός μακριά). Στο αστερισμό της Κασσιόπης όμως υπάρχει ένα μεγάλο κενό σε αυτά τα νέφη. Έτσι στο “παράθυρο” της Κασσιόπης ο γαλαξίας μας διακρίνεται καλύτερα αποκαλύπτοντας μεγάλο αριθμό ανοικτών σμηνών.

No comments: