Monday, August 17, 2009

Ίτσ Καλέ - 10 Αυγούστου 2009

Μεγάλη επιτυχία είχε η βραδιά κοινού της 10ης Αυγούστου 2009 στο Ίτς Καλέ.

Πριν ακόμη νυχτώσει ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στο χώρο. Όσο νύχτωνε τόσο και αυξάνονταν η προσέλευση. Για την παρατήρηση χρησιμοποιήθηκαν πέντε τηλεσκόπια και ένα ζευγάρι κιάλια των μελών του συλλόγου.

Πέρα από διπλά αστέρια, νεφελώματα και σφαιρωτά σμήνη, τα αντικείμενα που έκλεψαν την παράσταση ήταν η Σελήνη και ο Δίας.


Δύο τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί κάλυψαν την εκδήλωση καθώς και η Εφημερίδα Πρωινός Λόγος. Όπως ανέφερε ο Ν. Ματσόπουλος στον Π.Λ. (Εδώ)

«η σελήνη είναι πάντοτε αξιοπαρατήρητη, όσο μάλιστα μεγαλύτερη είναι η μεγέθυνση του τηλεσκόπιου, τόσο περισσότερες λεπτομέρειες, μπορούμε φυσικά να παρατηρήσουμε. Οι οροσειρές και οι αναρίθμητοι κρατήρες που είναι διάσπαρτοι στις πεδιάδες της Σελήνης, είναι ένα θέαμα που δύσκολα ξεχνιέται! Ο πλανήτης Δίας, παρουσιάζει ωραία όψη με οποιαδήποτε μεγέθυνση. Ο πλανήτης αυτός φαίνεται σαν δίσκος που συνοδεύεται από τέσσερις λαμπρούς δορυφόρους. Με μεγαλύτερες μεγεθύνσεις είναι εύκολο να παρατηρηθούν οι νεφελώδεις ζώνες στην ατμόσφαιρα του Δία.»


Η αντίθεση του Δία αυτή την περίοδο ευνοεί την παρατήρησή του. Οι ζώνες φαινόταν πολύ καθαρά, ενώ οι δορυφόροι Ιό και Ευρώπη σχεδόν εφάπτονταν όταν ξεκίνησε η εκδήλωση. Η απομάκρυνσή τους όσο περνούσε η ώρα μας βοηθούσε να κατανοήσουμε την κίνησή τους γύρω από τον πλανήτη. Όσοι κοίταξαν προσεκτικότερα το τέλος διέκριναν αμυδρά και την ερυθρά κηλίδα στον πλανήτη.


No comments: