Sunday, February 21, 2016

1η Εβδομάδα Αστρονομίας στο 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων

Η χρονική περίοδος από 08.02.2016 έως 12.02.2016 ήταν «Εβδομάδα Εκδήλωσης Αστρονομίας και Παρατήρησης με Τηλεσκόπια». Στα πλαίσια αυτής πραγματοποιήθηκαν στο 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων δίωρες παρουσιάσεις σε όλες τις τάξεις με θέμα τον Ήλιο τα Αστέρια και τους Αστερισμούς. Οι μαθητές σχεδίασαν αστερισμούς και έκαναν παρατήρηση του ήλιου με τηλεσκόπιο και ειδικό φίλτρο στην αυλή του σχολείου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων και την  Ομάδα Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων. Την παρουσίαση έκανε ο κ. Κώστας Σακκάς γονέας και μέλος της Ομάδας Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων, σε συνεννόηση με τον κ. Θανάση Χειλά δάσκαλο της Στ’ τάξης ο οποίος ήδη παρουσιάζει στους μαθητές τον κόσμο της Φυσικής οργανώνοντας δραστηριότητες με πειράματα Φυσικής.

Τα παιδιά όλων των τάξεων έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, συμμετέχοντας με πολλές ερωτήσεις και σχεδιάζοντας αστερισμούς στο χαρτί. Διαπίστωσαν ότι τα αστέρια είναι σφαίρες αερίων, ότι το αέριο ήλιο ονομάστηκε έτσι γιατί ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στον Ήλιο και ότι οι αστερισμοί δεν είναι παρά ομάδες αστεριών στις οποίες δίνουμε αυθαίρετα ένα όνομα. Έτσι δεν υπάρχει καμία «μεγάλη αρκούδα» στον ουρανό αλλά η «Μεγάλη Άρκτος» μοιάζει με κουτάλα και ο «Τοξότης» με τσαγιέρα. Μάθανε επίσης ότι διαφορετικοί πολιτισμοί έδιναν διαφορετικά ονόματα στους αστερισμούς, ο «Σκορπιός» για παράδειγμα ονομάζονταν «Γερμένη Φοινικιά» από τους Ινδονησίους και «Δύο Πάπιες που Κολυμπάνε» και «Φίδι» από τους Ινδιάνους.

Δυστυχώς ο καιρός δεν επέτρεψε την προγραμματισμένη νυχτερινή παρατήρηση, η οποία αναβλήθηκε για τον επόμενο μήνα.

Την παρουσίαση «Ο Ήλιος – τι είναι τα αστέρια;» μπορείτε να δείτε:




ΥΓ. Η παρουσίαση ppt (PowerPoint) είναι πιο ολοκληρωμένη καθώς περιλαμβάνει διαφάνειες με κίνηση,όπως η Ν.19 με ηλιακές εκλάμψεις και εκπομπές στεμματικού υλικού από τον ήλιο

Ακολουθούν φωτογραφίες:













No comments: