Monday, April 12, 2010

12η Απριλίου 2010, Νύχτα του Γιούρη


Αγαπητοί φίλοι, σήμερα 12 Απριλίου 2010 διοργανώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο η επετειακή εκδήλωση "Νύχτα του Γιούρη" (Yuri's Night) , προς τιμήν της πτήσης του Γιούρη Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν (Ρωσσικά:Ю́рий Алексе́евич Гага́рин, Αγγλικά: Yuri Alekseyevich Gagarin) την 12η Απριλίου 1961. Επίσης η επέτειος αυτή είναι αφιερωμένη και στην πρώτη πτήση του Διαστημικού Λεωφορείου , αποστολή STS-1 , την 12η Απριλίου 1981.

Η Νύχτα του Γιούρη έχει ως στόχο να αυξήσει το ενδιαφέρον του κοινού για τη Διαστημική Εξερεύνηση και να εμπνεύσει τη νέα γενεά των εξερευνητών. Ακόμη έχει ως στόχο να δημιουργήσει μία παγκόσμια κοινότητα νέων ανθρώπων, οι οποίοι μπορούν να αφιερωθούν στην διαμόρφωση του μέλλοντος της διαστημικής εξερεύνησης και στην δημιουργία υπεύθυνων ηγετών και επιστημόνων με παγκόσμια προοπτική. Η νύχτα του Γιούρη είναι δημιούργημα των Loretta Hidalgo, George T. Whitesides και Trish Garner.
Η πρώτη νύχτα του Γιούρη έγινε στις 12 Απριλίου του 2001, αλλά το συγγενές προς αυτή γεγονός, το οποίο είναι γνωστό ως Ημέρα της Κοσμοναυτικής (Ρωσσικά: День Космонавтики), είχε καθιερωθεί στην Σοβιετική Ένωση από το 1962.
Αυτή η ετήσια εκδήλωση-επέτειος διοργανώνεται από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Space Generation Advisory Council (Συμβούλιο Καθοδήγησης για την Διαστημική Γενεά), με σκοπό την υποστήριξη του Προγράμματος Διαστημικών Εφαρμογών των Ηνωμένων Εθνών και την πρόκληση του ενδιαφέροντος της σπουδάζουσας νεολαίας και των νέων διαστημικών επιστημόνων προς τις αντίστοιχες δρασεις των Ηνωμένων Εθνών, των Διαστημικών Υπηρεσιών και των άλλων οργανισμών που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους τομείς της Διαστημικής Εξερεύνησης.

Επισκεφθείτε τον επίσιμο ιστότοπο της Νύχτας του Γιούρη, yurisnight.net, από όπου μπορείτε να παρακαλουθήσετε ζωντανά μέσω webcast, τα γεγονότα που διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο ταυτόχρονα.

No comments: