Monday, April 13, 2009

Διαστημική Εξερεύνηση και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το Σάββατο 4 Απριλίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας 2009 και των "100 Ωρών Αστρονομίας", διοργανώθηκε η Ημερίδα “Διαστημική Εξερεύνηση και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση”

Η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Συμμετείχαν 550 περί τα 400 άτομα που εγγράφηκαν και παρακολούθησαν την ημερίδα και την παρατήρηση, στην πλειοψηφία τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου, γεμίζοντας από το πρωί το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων "Κάρολος Παπούλιας". Εντυπωσιακός και ο ενθουσιασμός των παιδιών, που παρά τη μεγάλη διάρκεια της ημερίδας από τις 10:00 μέχρι τις 20:00, όχι μόνο δεν βαρέθηκαν μα βομβάρδιζαν τους εισηγητές με ερωτήσεις ακόμη και στα διαλείμματα. Οι περισσότεροι μαθητές προέρχονταν από τις περιοχές Άρτας, Πρέβεζας, Πάργας, Ηγουμενίτσας που ήρθαν με πούλμαν με τους καθηγητές τους. Οι μαθητές των Ιωαννίνων δεν είχαν μεγάλη προσέλευση, εκτιμώ λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.

Η αίθουσα λίγο πριν την έναρξη στις 10:00

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Δ/ντης Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου Νίκος Πετρόπουλος, ανέφερε ότι η ημερίδα αφιερώνεται στη μνήμη του διεθνούς φήμης μαθηματικού Μύρωνα Γραμματικόπουλου, βιογραφικό του οποίου μπορείτε να δείτε Εδώ και Εδώ. Ο γιος του Ανδρέας ήταν ο εμπνευστής και οργανωτής της όλης ημερίδας.

Στην ημερίδα έγιναν αναφορές στο πρόγραμμα ESERO (European Space Education Resource Office) της ΕSΑ (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος). Στον ιστοχώρο του μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό, όλο δωρεάν και downloable. π.χ. Εδώ
Φέτος, ο Θοδωρής Πιερράτος, καθηγητής Λυκείου στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης, θα «ταξιδέψει» με τους μαθητές του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αφού κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό με θέμα «Πάρτε την τάξη σας στο Διάστημα». Εδώ και Εδώ

Το Πρόγραμμα και οι εισηγητές της ημερίδας είχε ως εξής:
08:30 - 10:00 ΕΓΓΡΑΦΕΣ
10:00 - 10:15 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
10:15 - 10:45
ELKE DELVOYE, EuropeanSpace Agency /Agence Spatiale Européene, Education Office
"ESA - ESERO: RATIONALE, HISTORY, MAJOR LESSONS LEARNED AND THE FUTURE OF THE PROJECT"
10:45 - 11:15
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φυσικής, Τομέας Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Μηχανικής
"ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ESA ΚΑΙ ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ"
11:15 - 11:45 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
11:45 - 12:15
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΝΕΤΑΣ, Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής
"Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ"
12:15 - 12:45
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΩΠΗΣ, Institut d'Astronomie et d'Astrophysique, Université Libre de Bruxelles
"ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ"
12:45 - 13:15
ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ ΤΣΙΓΑΝΗΣ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φυσικής, Τομέας Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Μηχανικής
"ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"
13:15 - 15:00 ΓΕΥΜΑ
15:00 - 15:45
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, Max Plank Institut für Astronomie
"ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΡΑΔΙΟΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ"
15:45 - 16:15
ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΔΑΓΚΛΗΣ, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης
"Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ"
16:15 - 16:45
SHAMIM HARTEVELT, Didactics Specialist, Human Spaceflight Directorate CO-E, ESA/ESTEC
"HUMAN SPACEFLIGHT, MICROGRAVITY AND EXPLORATION"
16:45 - 17:15 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
17:15 - 17:55
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Αστεροσκοπείο Ζαγορίου.
"ΑΤΥΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 21o ΑΙΩΝΑ"
17:55 - 18:35
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ, Πλανητάριο Ευγενιδείου Ιδρύματος
"Η ΑΤΥΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ"
18:35 - 18:45 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
18:45 -21:00 ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ


Το πάνελ των ομιλητών κατά το κλείσιμο της ημερίδας

Όλοι οι ομιλητές ήταν εξαιρετικοί, συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ο εκ των εισηγητών Κλεομένης Τσιγάνης έχει τιμηθεί με την ονομασία ενός αστεροειδούς με το όνομα του για την προσφορά του στην αστρονομία. Εδώ

Οι ομιλίες των εισηγητριών από την ESA, οι οποίες έγιναν στα αγγλικά, κατέστησαν εφικτές χάρη στην άμεση μετάφραση και τα ακουστικά που μοιράσθηκαν σε όσους επιθυμούσαν.

Ο Μανώλης Αγγελάκης συνομιλεί ζωντανά με το ραδιοτηλεσκόπιο στην Βόννη (δεξιά φωτογραφία)

Εντυπωσιακή και η ομιλία του Μανώλη Αγγελάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας συνδέθηκε με videoσυνομιλία, με το διαμέτρου 100m ραδιοτηλεσκόπιο στην Βόννη, δείχνοντας έναν pulsar (παλλόμενος αστέρας νετρονίων) που παρατηρούσε εκείνη τη στιγμή το ραδιοτηλεσκόπιο. Ο Μανώλης μίλησε τόσο επιστημονικά όσο και με συναίσθημα. Κλίνοντας την ομιλία του προέτρεψε τους δασκάλους να αγαπάνε τους μαθητές τους, μα και τα παιδιά να αγαπάνε τους δασκάλους τους.
(φωτογραφία αριστερά: οι ερωτήσεις και η συζήτηση συνεχίζονταν ακόμη και στα διαλείμματα)

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με παρατήρηση μέσα από τηλεσκόπια. Παρά το ότι ψιχάλιζε στις 19:00, στήσαμε τα τηλεσκόπια γύρω στις 19:30 μια και έδειχνε ότι θα καθάριζε ο ουρανός. Η ανακοίνωση στην αίθουσα ότι ο καιρός ανοίγει και τα τηλεσκόπια στήθηκαν, ξεσήκωσε χειροκρότημα και φωνές ενθουσιασμού από τα παιδιά. Ελάχιστα σύννεφα είχαν απομείνει μετά τις 21:00, η παρατήρηση κράτησε μέχρι τις 22:30.

Η παρατήρηση πραγματοποιήθηκε χάρη στους ερασιτέχνες αστρονόμους που κινητοποιήθηκαν με σχετικό Δελτίο Τύπου του Αστεροσκοπείου Ζαγορίου. Στήθηκαν έξι τηλεσκόπια διαμέτρου 31 έως 11 cm.

Συνοπτική αναφορά μπορείτε να δείτε στο site http://www.100hoursofastronomy.org Εδώ
Παρατήρηση, στο βάθος η αίθουσα "Κάρολος Παπούλιας"


Και να τι βλέπαμε μέσα από το τηλεσκόπιο.
Φωτογραφία της Σελήνης από τον Γιώργο Σφλόμο,

με απλή ψηφιακή μηχανή μέσα από το προσοφθάλμιο.


No comments: